Op Fort Giessen is een de expositie over de Eerste Wereldoorlog te zien. Met prachtige foto’s en voorwerpen uit die tijd. Tezamen met het kanon dat al op het fort te zien is en het educatieparkje met loopgraaf vormen ze zo een centrum van informatie over de Eerste Wereldoorlog. 

De opening van de expositie vormde de afsluiting van een tien jarig project van Erfgoed Altena, dat begon met de ontdekking van enkele schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog door Kees van Maastrigt. Vervolgens werd met subsidie van de provincie een project op gezet met als start de uitgave van de Historische Reeks van deel 23 over de Eerste Wereldoorlog in onze regio.  Daarna volgde de verplaatsing van enkele schuilplaatsen en werd een belevingsroute met verhalen uit die tijd uitgestippeld. Voorjaar 2018 werd het erfgoedparkje geopend bij Fort Giessen en werd een kanon uit de Eerste Wereldoorlog op het fort gesteld.

Tevens werd het boek ‘In afwachting van de vijand’van Kees van Maastrigt gepresenteerd. In het boek staan foto’s uit de periode 1914-1918 van de militaire bezetting van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto’s van militairen die ingekwartierd waren bij de bevolking, maar ook van de kampementen die later gebouwd werden. Maar bijvoorbeeld ook de trouwfoto van Jacob Haarsma, die een dagboek schreef over de tijd dat hij als landweersoldaat in de streek gelegerd was. Na de boekpresentatie werd een film vertoond waarin de foto’s waren verwerkt, die ook in het boek zijn te zien.

Het gezin Jacob Haarsma in Almkerk 1915