Bevlogen, deskundig, handig en gezellig zijn ze: de vaste vrijwilligers van Fort Giessen. Met hun eigen handen – en samen met Brabants Landschap – hebben ze het fort in de loop der jaren van een kille bouwval omgetoverd tot een uitnodigend monument waar iedereen de natuur en geschiedenis van dichtbij kan komen beleven.
Fort in goede handen.
Op een waterkoude decemberochtend laten vrijwilligers van Archeo-Altena en Altenatuur ‘hun’ fort zien en vertellen ze hoeveel genoegen ze beleven aan hun werk in en rond het monumentale gebouw in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanuit Brabants Landschap is Jos Schenkeveld aanwezig, die niet alleen op het fort werkzaam is, maar ook veel samenwerkt met de vrijwillige landschapsbeheergroep ‘de Liniewerkers’. Fort Giessen is eigendom van Brabants Landschap, maar het ‘echte werk’ wordt al ruim twintig jaar gedaan door vrijwilligers van de twee verenigingen die hier hun thuisbasis hebben: archeologische vereniging Archeo-Altena en natuurbeschermingsvereniging Altenatuur. Toen deze clubs hier onderdak vonden, was het fort alles behalve een comfortabele plek: het was nauwelijks onderhouden, waterleiding en riolering waren er niet en alle warmte moest komen van losse kacheltjes hier en daar. De aanpakkers van Altenatuur en Archeo-Altena vonden dat echter geen probleem. In overleg met Brabants Landschap hebben zij het fort stap voor stap opgeknapt en ingericht. Langzaam kreeg het fort zijn oude luister terug en werd het een interessante en comfortabele plek waar de geschiedenis en de natuur tastbaar zijn.
Enthousiaste vrijwilligers
Steeds meer schoolklassen vinden de weg naar het fort. Ze worden hartelijk ontvangen door de gepassioneerde vrijwilligers, die hen rondleiden en praktijkles geven over archeologie, geschiedenis, natuur en duurzaamheid. Ook andere gezelschappen komen graag naar Fort Giessen voor een rondleiding, een lezing en natuurlijk een kopje koffie of thee.
De afgelopen twee jaar heeft Brabants Landschap nog een forse slag gemaakt met de restauratie van de buitenkant van het fort en onlangs zijn er een permanente tentoonstelling en een educatiepark over de Eerste Wereldoorlog ingericht. Fort Giessen is daarmee bij uitstek de plek waar het vrij onbekende verhaal van deze oorlog beleefd kan worden. Het fort ligt er nu prachtig bij en is klaar om bezoekers van allerlei pluimage te ontvangen. Maar… daar knelt het wat. Doordat de vaste vrijwilligersploeg klein is, kan het fort maar 5 keer per jaar op zaterdagmiddag worden opengesteld voor het publiek. Terwijl er zoveel interessants te beleven is!
Gastheren en gastvrouwen, klussers, vertellers
Daarom is Fort Giessen nu op zoek naar vrijwilligers. Mensen die het gezellig vinden om als gastheer of gastvrouw bezoekers te ontvangen, die koffie, thee of limonade willen schenken en de gasten wegwijs willen maken in en rond het fort. Daar hoef je geen gestudeerd archeoloog of bioloog voor te zijn. Als je het gewoon leuk vindt om te zorgen dat het fort wat vaker opengesteld kan worden en als je zin hebt om deel uit te maken van een enthousiaste club vrijwilligers, ben je hier aan het juiste adres.
Informatie en aanmelden kan bij J. van Diggelen Email digge082@planet.nl