Bevlogen, deskundig, handig en gezellig zijn ze: de vaste vrijwilligers van Fort Giessen. Met hun eigen handen – en samen met Brabants Landschap – hebben ze het fort in de loop der jaren van een kille bouwval omgetoverd tot een uitnodigend monument waar iedereen de natuur en geschiedenis van dichtbij kan komen beleven.

Steeds meer schoolklassen vinden de weg naar het fort. Ze worden hartelijk ontvangen door de gepassioneerde vrijwilligers, die hen rondleiden en praktijkles geven over archeologie, geschiedenis, natuur en duurzaamheid. Ook andere gezelschappen komen graag naar Fort Giessen voor een rondleiding, een lezing en natuurlijk een kopje koffie of thee.

 In 2016/17 heeft Brabants Landschap nog een forse slag gemaakt met de restauratie van de buitenkant van het fort, daarna zijn er een permanente tentoonstelling en een educatiepark over de Eerste Wereldoorlog ingericht. Fort Giessen is daarmee bij uitstek de plek waar het vrij onbekende verhaal van deze oorlog beleefd kan worden. Het fort ligt er nu prachtig bij en is klaar om bezoekers van allerlei pluimage te ontvangen. Maar… daar knelt het wat. Doordat de vaste vrijwilligersploeg klein is, kan het fort maar 5 keer per jaar op zaterdagmiddag worden opengesteld voor het publiek. Terwijl er zoveel interessants te beleven is!